Чому Україні потрібна нова Терапія горя?

Враховуючи кількість втрат та той неймовірний обсяг болю й горя, що випали на долю українців з початку повномасштабної агресії з боку ворожого сусіда, у реальній практиці ми зараз не можемо покладатися лише на один певний метод, наприклад когнітивно-поведінкову або арт-терапію.

Оскільки методи та підходи, що застосовуються у терапії горя, мають відповідати тому наскільки складним є запит, тільки інтегральний підхід та комбінація різних методик може стати основою для вибудовування сучасної терапії горя в Україні.

Так, терапія горя є в усіх країнах цивілізованого світу. Але вона є частиною інших видів терапій. Ми ж пішли іншим, абсолютно унікальним та новаторським шляхом – шляхом розробки та впровадження нового окремого методу «Терапія горя».

Цей метод буде інтегровано в оновлені стандартизовані освітні програми по темі горя та втрати для психологів та психотерапевтів, щоб фахівці мали можливість надавати кваліфіковану психологічну допомогу тим, хто звертається зі складними запитами при переживанні втрати.

Ми впевнені, що українська психологічна школа потребує нових знань про горе, нового комплексного підходу до терапії горя в сучасних реаліях, адже головне завдання психологів-практиків – це допомога. А допомога тим, хто опинився сам на сам з втратою у специфічних умовах війни, має бути передусім дієвою.

Слідкуйте за діяльністю Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою в напрямку стандартизації теми горя та впровадження методу «Терапія горя».