Як допомогти дитині, яка втратила близьку людину.

Дитина часто стає жертвою переживань тих дорослих, що знаходяться поруч з нею. Дорослі не справляються з власним горем і транслюють дітям ті моделі переживання горя втрати, що можуть бути шкідливими як в контексті горювання, так і всього подальшого життя.

Тож, варто говорити не тільки про те, як допомогти дитині пережити горе втрати близької людини, але й як не нашкодити їй.

Приміром, коли дорослому страшно і боляче, він тікає від горя: не говорить з дитиною про те, що відбувається, вдає, ніби нічого не сталося. Дитина бачить, що кудись зникла бабуся, але навколо – суцільна змова мовчання. Не робіть такого. Так ви не захищаєте власну дитину від гіркої реальності, а шкодите їй.

Тож, як поводитись дорослому?

✧ Зізнайтеся собі у власних емоціях, страхах, які відчуваєте. Визнайте, що ви переживаєте втрату. Спробуйте чесно відповісти собі, чому ви не кажете дитині правду. Не маєте сил на це? Дитина не зрозуміє? Це різні речі, але усвідомити це вкрай важливо.

✧ Не вигадуйте казок про те, що бабуся в лікарні, тато у відрядженні, дідусь тепер живе на дачі. Діти розуміють та помічають більше, ніж нам здається. Краще дитина дізнається про смерть рідної людини, ніж довгий час житиме з думкою про те, що була недостатньо хорошою, і тато покинув її і маму.

✧ Розкажіть дитині правду. Зізнайтесь їй, що вам страшно і боляче. Це дасть змогу дитині поділитися з вами тим, як почуває себе вона. І ви, і дитина зможете відчути, що ви разом. Не нарізно, а разом переживаєте важкі часи.

✧ Якщо ви хочете, щоб дитина пам’ятала рідну людину, яка пішла, говоріть з нею. Більшість наших дитячих спогадів насправді це те, що переказували нам багато разів. Тож, допоможіть сформувати спогади, які залишаться з дитиною на все життя.

✧ У спогадах і розмовах з дитиною відтворюйте реальний образ померлого. Не ідеалізуйте, адже за життя ця людина вочевидь не завжди мала рацію. Чим ідеальніший образ ви створите, тим важче буде дитині розвиватися в майбутньому. Він буде прагнути досягти ідеалу, а це неможливо.

Тож, наберіться мужності та говоріть з дитиною чесно і щиро. Це найкращий спосіб допомогти їй впоратися з втратою близької людини.