Страх самотності при переживанні втрати.

Щоразу, коли ми стикаємось із втратою близької людини, ми відчуваємо порожнечу. Нам видається, що ніхто не може заповнити цю порожнечу, навкруги нікого, ми залишилися наодинці зі своїм горем.

Річ у тім, що будь-яка втрата – це зіткнення зі смертю. І одним з найбільших та найфундаментальніших страхів є страх смерті, але він настільки великий та неосяжний, що його надто важко усвідомити. Тож, людина у скорботі відчуває не самий страх смерті, а похідні від цього великого страху: страх самотності, страх невідомості, страх не впоратися або захворіти.

Що допоможе впоратися зі страхом самотності?

→ Соціальна підтримка.

Соціальне коло підтримки – це та система безпеки, що дозволяє кожному з нас справлятися з важкими життєвими обставинами та викликами долі.

→ Речі, що завжди надихали.

У нас є те, що нас наповнює: музика, мистецтво, довгі прогулянки тощо. Але у стані переживання горя нам може знадобитися хтось, хто розділить з нами це задоволення від процесів, які відбуваються в зовнішньому світі.

→ Задоволення власних потреб.

Йдеться про потребу у піклуванні, любові, повазі, визнанні. Не намагайтеся знайти одну людину, яка закриє всі ці потреби. Розділіть власні потреби, відокремте їх одна від одної та знайдіть у своєму оточенні людей, які в змозі дати вам те, чого ви потребуєте.

→ Любов до себе.

У стані горя ми вочевидь відчуваємо дефіцит позитивних емоцій, з’являються думки про те, що нас ніхто не любить. Тож, важливо не чекати на те, що любов прийде ззовні та наповнить нас, а віднайти в собі любов до себе, вчитися любити себе та своє життя.

→ Комфортне спілкування.

У стані горювання нам може бути некомфортно спілкуватися з рідними та друзями. Якщо вам важко спілкуватися з близькими, з’являється відчуття, що вас не розуміють, спробуйте більше контактувати з людьми, спілкування з якими не видається вам важким.

Тож, не намагайтеся запевнити себе, що об’єктивно ви не самі, що навколо вас є люди, які турбуються про вас. Це не спрацює.

Краще крок за кроком наповнюйте себе та свій простір позитивними емоціями. Це надасть вам сил та допоможе впоратися зі страхом самотності та рухатися далі.