Реалізація проекту «Від серця до серця»

Громадська організація «Міжнародна асоціація психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» впроваджує проект «Від серця до серця», який здійснюється в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Метою цього проекту є надання допомоги та підтримки найбільш незахищеним особам – а саме тим, хто має важки хронічні захворювання або досяг поважного віку і потребує використання підгузків та пелюшок.
У більшості, це мало мобільні особи, які або важко пересуваються лише у межах своїх домівок, або взагалі не пересуваються і більшість часу перебувають у ліжку. Цілком зрозуміло, що самостійно такі особи за засобами догляду не доїдуть і тому за допомогою звертатимуться родичі або доглядальники або навіть сусіди, якщо така особа є самотньою.
І в наслідок віку тих людей, які потребують допомоги, вони не користуються ані соціальними мережами, ані офіційними сайтами територіальної громади. У більшості з цих осіб є лише кнопковий телефон. І тому єдиним шляхом донести інформацію про можливість отримання безоплатної допомоги є телефонний дзвінок.
Завдяки небайдужим мешканцям громади та роботі відділу соціального захисту, які надали роз’яснення усім, хто перебуває на обліку, інформація про допомогу знайшла миттєвого поширення.
І люди пішли:

Кожна людина приходить із своїм наболілим – як правило, член родини хворіє вже давно, потребує не лише уваги та фізичного догляду, але й дуже багато розхідних матеріалів. І в наслідок того, що санітарно-гігієнічні засоби коштують чимало, а у більшості пенсіонери отримують мінімальні виплати, то найбільш частою роботою є прання, а найбільшою проблемою –постільна білизна та пелюшки. 

Якщо догляд здійснює людина старшого віку, вона часто не обізнана як взагалі користуватися підгузками. І ще часто поширеним явищем з мало мобільними хворими є пролежні. Нажаль, хвороба з’являється зненацька і ніхто з членів родини не обізнаний як саме потрібно діяти, щоб у нерухомої людини не виникли пролежні. А як тільки така проблема виникає, то особа, яка здійснює догляд, почуває власну провину за це. І саме у цьому постійно напруженому стані, з розумінням власної провини і без очікування покращання, з необхідністю постійних витрат на санітарно-гігієнічні засоби і живуть такі родини.
І ще один аспект, який дуже вражає при спілкуванні – хвороба вважається «покаранням за гріхи», а бути грішним соромно. Томустараються про важкий стан родича не говорити, тим самим обмежуючи таку людину у спілкуванні. І є такі, з розмови з якими виходить, що людина вже більше кількох років взагалі не виходить на вулицю, не спілкується ні з ким, крім доглядальника! А чому? Бо – немає візочка, немає кому перенести через поріг і взагалі соромно.
Психологи «Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» розуміють, що таке саме ставлення є і в інших територіальних громадах. Страшною спадщиною тоталітарного режиму є оцінювання людини з точки зору корисності для валового доходу держави, а не як живої істоти із своїми потребами. І тоталітарний режим побороли, а психологію ще не змінили.
Сподіваємося, що отримавши неочікувану та безоплатну допомогу кожна родина, де є така потреба, відчує, що вони не самі. Крім того, зустрічаючись на пункті видачі допомоги багато людей уперше побачили як багато тих, хто перебуває у таких саме умовах, поговорили про свої проблеми з тими, хто їх розуміє. І саме такі люди телефонували знайомим та повідомляли, де і як можна отримати допомогу. І говорячи, що вони вже самі її отримали, вони не стидаючись осуду нарешті могли сказати про своїх мам, тат, бабусь та дідусів, про яких потрібно дбати.

Проект «Від серця до серця» здійснюється в рамках суб-гранту проєкту EU4CSOs Emergency Actions за фінансової підтримки Європейського Союзу, що реалізується БО «Мережа 100 відсотків життя Рівне».

Діяльність в межах проекту є виключною відповідальністю суб-грантера проєкту EU4CSOs Emergency Actions «Міжнародної асоціації психологів по роботі з горем та тяжкою втратою» і не обов’язково відображає позицію Європейського Союзу.

StandWithUkraine #ПрямуємоРазом #EU4CSOsEmergencyActions