Як повернутися до звичного ритму життя після втрати?

Відповісти на це питання насправді доволі складно. І не тільки тому, що в кожному випадку все абсолютно індивідуально, адже не буває однакових людей і однакового горя – в кожного воно своє.

Річ у тім, що, переживаючи втрату, ми прагнемо повернутися до свого звичного життя, але не розуміємо, чи то намагаємось не розуміти, що того життя, яке ми жили раніше, вже немає.

Так, жінка, що втратила коханого чоловіка, після його смерті має виконувати в родині і чоловічі, і жіночі функції, взяти на себе додаткові обов’язки та відповідальність. 

Вона вже не може повернутися до звичного ритму життя, адже їй доводиться приймати важливі рішення, фінансово забезпечувати родину замість чоловіка, тобто робити все те, чого вона не робила в житті до втрати. Але їй ще потрібно навчитися цього всього. А в стані переживання горя це надскладне завдання.

До того ж, певні біологічні процеси, що відбуваються в нашому тілі при переживанні горя втрати, впливають на наше фізичне самопочуття. Та й саме горе та важкі емоції втомлюють та фізично виснажують.

У горі втрати змінюємось ми самі, змінюється наше життя, наша родина та те, як почуває себе наше тіло. Це нормально і природно. Але ці зміни роблять повернення до свого «старого» життя неможливим і нездійсненим. 

Неможливо повернутися до звичного ритму життя, якщо того життя, що було до втрати, вже не існує.

Саме тому ми й говоримо про те, що потрібно не повернутися до того життя, яке ми мали раніше, а створити щось нове. 

А для цього неодмінно треба пройти крізь горе, прийняти реальність втрати, пережити складні емоції та впоратися з ними, завершити стосунки з померлим та знайти йому місце у власному житті.

Тільки так ви зможете йти далі, трансформувати та реорганізувати своє життя по-новому та задати йому новий ритм. 

І ви точно це зможете. Вам це під силу.