Коли потрібно починати роботу з горем?

Зі смертю близької людини змінюється все. Думки, почуття та емоції всередині нас і зовнішнє життя навколо, адже ми звикли, що кохана людина поруч, вона є частиною нашої реальності.

Якщо говорити власне про роботу горя, то це процес, коли відбувається внутрішнє і зовнішнє врегулювання, пристосування до того, що змінилося. Він іде автоматично, без нашої свідомої участі, починаючи від моменту отримання звістки про смерть.

Тобто, робота горя запускається самостійно, без нашого контролю та незалежно від нашого бажання. Але далі ми вже можемо контролювати те, чи буде вона проходити в адаптивний спосіб, коли ми зможемо пристосуватися до нової реальності, чи це буде процес, що руйнуватиме нас. 

Якщо ж говорити про роботу з горем, а саме про те, коли потрібно звертатися до психолога, відповідь – якомога раніше. В ідеалі психолог має бути присутнім в той момент, коли людина отримує звістку про втрату.

Звісно, це в ідеалі. А в реальності близько 70 % людей можуть впоратися з горем самостійно. 

Але в цьому випадку психолог теж потрібен. Щоб ви розуміли, що ви справляєтесь, йдете у правильному напрямку і зможете це пережити, з вами все нормально, і все, що ви відчуваєте – теж нормально.

Чим раніше ви звернетесь до психолога, тим швидше зрозумієте, з чим ви справляєтесь, а з чим поки що ні. Це природно, адже не можна вимагати від себе бути супергероєм тоді, коли твоє життя зруйноване.

Ви можете впоратися самостійно. Але звертайте увагу на те, як у вас це виходить.

Робота горя складна і довга. Ми не можемо впоратися за пару днів. Потрібен час на те, щоб пережити втрату, знайти сили йти далі та прийняти те нове життя, що формується навколо нас.

Тож, будьте уважні до себе, не вимагайте від себе неможливого та звертайтеся за професійною допомогою, щоб отримати таке необхідне у переживанні втрати розуміння, що ви йдете правильним шляхом.