«Хочу, щоб все було, як раніше».

Сум і туга за тим, яким було ваше життя до втрати, як ви почувалися поруч з рідною людиною, якої вже немає з вами, застрягання у спогадах. Це все є абсолютно нормальним, якщо ви переживаєте смерть близької людини.

Сум завжди йде пліч-о-пліч із переживанням горя від втрати. Сум і туга – це найбільш виражені емоції при горюванні.

Іноді скорботні лякаються цього стану, вважаючи сум «тривожним дзвіночком». Ніби-то вони не можуть впоратися з горем від втрати коханої людини. Дехто намагається відволікати себе та перемикати увагу на щось інше, дехто – виправдовується депресією.

Дійсно, іноді туга за померлим та бажання все повернути не відпускають по декілька днів поспіль. Ми поринаємо у спогади, сум, застрягаємо у минулому. Але це аж ніяк не ознаки депресії. 

Це означає, що нам не вистачає усіх тих емоцій, відчуттів та станів, які ми отримували раніше, які були звичними тоді, коли рідна людина була поруч.

Не бійтеся, якщо печаль та туга за померлою людиною та емоціями, які ви відчували поруч з нею, застають вас зненацька. Ми не завжди можемо впоратися з сумом, адекватно відреагувати, зробити певні кроки назад, у конструктивну поведінку. І це теж нормально.

Важливо розуміти, що тих емоцій та станів вже не повернути. Потрібно вчитися отримувати нові емоції у новому житті після втрати. 

Тут і зараз щохвилини відбувається щось позитивне, щось, що може вас порадувати, змусити посміхнутися та відчути позитив. Тож, щоб виринути з суму, надзвичайно важливо вміти повернути себе в реальність та звернути увагу на те, що оточує вас та відбувається з вами просто зараз. 

Будьте уважними та дбайливими до себе та звертайтеся за професійною психологічною допомогою, якщо відчуваєте, що впоратися з сумом при переживанні втрати вам просто несила.