Що робити, якщо ви застрягли в горі?

Передусім, не завжди довге горювання означає, що ви в ньому застрягли. Деякі складні втрати переживаються роками, тож іноді й 3–5 років може бути нормою.

При переживанні горя втрати близької людини немає стандартів часу та чітко визначених термінів, які можна вважати нормою.

Але є інша ознака, що вказує на можливе застрягання в горі. Це відсутність динаміки. І це надзвичайно важливо, адже горе – це процес.

Якщо ви раптом застрягли в одному з емоційних станів, відчуваєте, приміром, лише печаль, апатію або гнів, це і є «тривожним дзвіночком», який може вказувати на застряганні в горі.

Головна причина, чому відбувається застрягання в горі – це несприйняття реальності, заперечення: «Я не згоден з тим, що відбулося в моєму житті».

Так, погодитись і прийняти втрату важко. Але саме від того, чи приймаєте ви реальність, чи погоджуєтесь з тим, що зараз у вашому житті все саме так, залежить те, рухаєтесь ви крізь горе чи залишаєтесь у ньому.

Застрягання у горі – це ще й неготовність йти у майбутнє. Кожен з нас малює собі певну картину власного майбутнього, де поруч з нами обов’язково наші рідні й кохані. Але коли хтось надзвичайно близький помирає, ця картина розсипається, як нескладений пазл.

Дійсно, перестроїтись та погодитися з тим, що ваше життя вже ніколи не буде таким, як було раніше, надзвичайно складно. Але щодня, переживаючи втрату, ми робимо вибір: залишитися в горі або зробити крок уперед.

Тож, зробіть свідомий вибір – йти далі або зостатися в горі. І зверніться до спеціаліста, якщо не можете впоратися з горем самотужки та відчуваєте, що ваше горе протікає якось не так.