Втопити біль в алкоголі. Шлях до залежності.

В нашій культурі вживання алкоголю є дуже популярним механізмом подолання життєвих труднощів та стресових ситуацій. 

Тож, нічого дивного, що, опинившись сам на сам з втратою близької людини, скорботний намагається використати алкоголь в якості помічника – милиці, яка допоможе вистояти в період, коли триматися самотужки просто немає сил.

Якими шляхами людина можна прийти до алкогольної залежності при переживанні втрати?

  1. Коли хоче сховатися від горя, а не справлятися з ним.

Скорботний хоче забутися, відволіктися, не визнавати, як йому насправді боляче. Він ховається за алкоголем від хвилі болі, яка накриє з головою, як тільки він визнає втрату та подивиться в очі власному горю.

  1. Коли вважає, що алкоголь допоможе впоратися.

Прийнято вважати, що алкоголь розслабляє, але насправді він є депресантом. Тож, використовуючи його як антидепресант, людина завдає собі ще більшої шкоди та погіршує свій психологічний стан.

  1. Коли підміняє стосунки з померлим стосунками з алкоголем.

Це може здатися дивним. Але поступово, регулярно вживаючи алкоголь, людина вибудовує певний алгоритм дій, певні патерни поведінки. І час, проведений «з пляшкою» замінює час, що колись присвячувався коханій людині, яка померла.

  1. Коли відсутні навички подолання труднощів.

Якщо в інших життєвих ситуаціях ми маємо певний досвід подолання, то із втратою це не працює. Навіть маючи досвід втрат, кожне горе не схоже на інше. Тож, не маючи чітких інструкцій та орієнтирів, людина вдається до вживання алкоголю.

Насправді алкоголь жодним чином не допомагає пережити втрату і не позбавляє від болю і горя. Навпаки, вживання алкоголю при переживанні смерті близької людини з великою ймовірністю може призвести до серйозної алкогольної залежності.

Проте, не засуджуйте. Ми не ідеальні персонажі з книг чи фільмів, які, навіть зіткнувшись з важкою втратою, здатні на подвиг та героїзм. 

Ми реальні люди, які в горі шукають способи, як впоратися, вистояти та пережити невимовний біль.