Горе в тіні

Зрозуміло, що коли з життя йде людина, найбільше горюють найближчі: діти, батьки, чоловік або дружина, онуки. Вони переживають втрату, їх підтримують, їм співчувають. Їхнє горе помітне, і його бачать.

А що, як ви опинилися в тіні їхнього горя? Горя найближчих та найрідніших. Ви не входите до так званого «першого кола» родини, адже ви – невістка, племінник, похресниця.

Але ви теж переживаєте втрату, теж горюєте. Людина, що пішла, була важливою для вас, ви спілкувалися та проводили багато часу разом. Тож, це і ваша втрата також.

Звісно, ви зараз потрібні тим найближчим, тому самому «першому колу». Ви витрачаєте всі свої сили на те, щоб підтримати інших в їхньому горі та витримати їхній біль. І це надзвичайно важко. Виникає питання: «А як же я?»

Насправді в цій ситуації вам навряд чи варто очікувати, що хтось помітить ваше горе та підтримає вас. Ваші рідні не зможуть витримати ваш біль, адже їм болить набагато більше.

Щоб пережити власну втрату та допомогти у скорботі тим, хто цього потребує, вам варто попіклуватися про себе самостійно:

● Пожалійте себе.

Визнайте, що вам теж боляче, ви теж переживаєте втрату близької важливої для вас людини. Проявіть співчуття, будьте чуйними до себе.

● Потурбуйтесь про себе.

Правильно харчуйтесь, гуляйте на свіжому повітрі, дотримуйтесь правильного режиму сну та відпочинку. Пам’ятайте, ваші сили зараз потрібні не тільки вам.

● Розділяйте власне горе і горе інших.

Вам доведеться пройти крізь біль ваших близьких. Вислуховуйте, згадуйте, співчувайте, будьте поруч, але не «вмикайтеся» емоційно. Чітко розділяйте власний і чужий біль.

● Зверніться по допомогу.

Не нехтуйте можливістю отримати професійну допомогу. І це не про те, що «мені потрібно найбільше». Ви потрібні тим, для кого ця втрата є надважкою, тож ви просто змушені впоратися. 

Нехай ці поради принесуть вам користь.