Чи варто скорботному дослухатися до чужих порад.

Часто, опинившись в ситуації втрати близької людини, ми шукаємо порад, рекомендацій, схожих історій та інформації про чужий досвід. 

Наприклад, у соцмережах люди радо діляться порадами щодо того, як пережити смерть близької людини, як горювали вони і що допомогло їм впоратися з тяжкою втратою.

Але як порадники, так і ті, хто шукає інформацію про те, як пережити горе, не розуміють, що з чужим досвідом треба бути дуже обережними.

Передусім, у кожного своя власна історія втрати. Навіть якщо обидві людини втратили батька, фактори такої втрати будуть абсолютно різними. 

Дехто втратив батька у 20 років, хтось – в 50. Один все життя живе з батьками під одним дахом, інший – вже довгий час за тисячі кілометрів від батьків та бачиться з ними раз на рік. Когось переповнюють дитячі теплі спогади про тата, а хтось не може пригадати нічого, крім моментів, коли батько перевіряв щоденник.

І тут стає зрозумілим, що фактично однакова втрата матері, батька або чоловіка не означає однакові емоції та однакове проживання горя у різних людей. А отже і поради однієї людини щодо того, як пережити втрату, не є універсальною «чарівною пігулкою» для іншої.

А трапляються й поради, що можуть відверто нашкодити людині, яка просто зараз шукає, за що їй «зачепитися», щоб пережити горе та полегшити власний біль від втрати близької людини. Тут і рекомендації про планування свого щасливого майбутнього, і перелік власних бажань.

Не знущайтесь з себе. Одразу після втрати ви не бачите майбутнього без рідної людини, яка пішла, а вашим найбільшим бажанням буде – якимось дивом повернути її.

Тож, якщо ви переживаєте смерть близької людини, не слухайте порад з соцмереж та не копіюйте чужий досвід. Ви обов’язково пройдете через це горе, але власним унікальним шляхом.

Так, зараз вам боляче і страшно. Але ви впораєтесь. Ви точно маєте достатньо ресурсу, щоб пережити це горе і цей біль.

Сил вам, мужності і більше співчуття до себе.