Повернення дитини до школи після втрати близької людини.

Дитина переживає втрату близької людини. Це схоже на те, ніби, тебе несподівано штовхнули в глибоку холодну воду. Ти не готовий. Ти маєш щось робити, але не розумієш, що. Ти не встиг усвідомити, що відбулося.

Горе та біль вирують в душі дитини, але життя йде далі, не чекаючи, коли вщухнуть бурхливі емоції. Тож, рано чи пізно дитині доведеться повертатися в соціум: до школи, друзів та вчителів.

Задля того, щоб дитина впоралася з горем, варто обережно мотивувати її до повернення до школи.

Позитивні аспекти:

✧ Ти будеш зайнятий. 

В дитини з’являться поточні справи, які дещо відволікуть її від болісних емоцій, пов’язаних з переживанням власного горя.

✧ Ти повернешся до людей, дітей, друзів.

Серед тих, з ким спілкуватиметься дитина, будуть радісні й щасливі люди. Саме вони потрібні їй, як ніколи. Вони зможуть зарядити її своєю радістю та позитивом.

✧ Ти матимеш чіткий розклад та розпорядок дня.

Сталий розклад повертає відчуття контролю над власним життям. Важливо, щоб дитина після втрати повернула собі відчуття безпеки та розуміння, що світ не такий вже й непередбачуваний.

✧ Ти отримуватимеш нові знання.

Нова інформація не витіснить горе та пов’язані з ним емоції, почуття і спогади. Горя не стане менше, але в голові дитини буде не тільки горе.

Мінуси:

✦ Все дуже швидко змінюється.

У скорботі важко дається стрімка динаміка подій, адже переживання втрати порушує сприйняття інформації та швидкість її обробки. Все повертатиметься поступово. 

✦ В школі голосно.

Це важливо для внутрішнього комфорту дитини. Періодично їй хотітиметься тиші та усамітнення, але у школі закриття цієї потреби є дуже проблематичним.

✦ Навчання не даватиметься легко.

Потрібно близько півроку, щоб мозок навчився знов працювати так, як і до втрати. Дитина може навчатися, але на певні завдання їй потрібно буде більше часу.

✦ Спілкування не завжди буде коректним та толерантним.

Деякі люди ставлять незручні питання просто з цікавості, інші – хочуть підтримати, але не знають, як. Хтось ігноруватиме складну тему, дехто намагатиметься розвеселити. До цього треба бути готовим. 

Будьте уважні до дітей. І не залишайте їх сам на сам з їхнім горем.