Горе в кожного своє.

Ви переживаєте втрату і ділитесь у соцмережах своїм болем. Або хочете допомогти порадою іншій людині у скорботі, спираючись на власний досвід, історію та модель переживання горя втрати.

Але немає однакових людей і однакового горя. Кожна людина особлива й унікальна, тож і горе втрати кожен з нас переживає по-різному.

Щоб зрозуміти, що горе в кожного своє, варто враховувати деякі фактори, що впливають на переживання втрати:

✦ Раптовість втрати.

Раптова смерть не дає можливості прийняти самий факт втрати. Ми не були готові, не очікували, що таке може статися. І навпаки, довга хвороба близької людини дає час на те, щоб попрощатися, побути поруч, примиритися з неминучим.

✦ Як саме померла людина.

У випадку «природної» смерті, що була результатом довгої хвороби або дуже похилого віку, ми можемо спокійно говорити і про померлого, і про факт його смерті. А от страшні і жахливі події, що призвели до смерті близької людини, можуть бути настільки травмуючими, що нам важко навіть просто згадувати про людину, яка пішла.

✦ Вік.

Тут важливий і вік того, хто помер, і того, хто переживає втрату. З віком змінюються наші погляди і сприйняття, зокрема і ставлення до смерті. До того ж, є різниця між тим, як сприймається смерть людини похилого віку, що прожила довге життя, та смерть молодої людини на початку життєвого шляху.

✦ Родина.

Сім’я – це і підтримка у переживанні горя втрати, і сенс жити й рухатися далі. Хтось у скорботі втрачає мотивацію жити, не бачить для себе майбутнього без того, кого втратив, а інший на найважчих етапах проживання горя продовжує жити заради дітей.

Тож, якщо ви хочете підтримати людину у скорботі та розповісти їй про те, як було у вас, як ви переживали втрату, як впоралися, згадайте про ці фактори. Навряд чи чиєсь горе, досвід і переживання можна порівнювати зі своїми, адже вони не ідентичні. 

І намагайтеся не сприймати як аксіому чужі моделі горювання. Вони можуть не тільки не спрацювати, але й відверто нашкодити, адже у переживанні горя втрати кожен крокує своїм власним шляхом. 

Це горе можна пережити, і вам вистачить на це ресурсу. Ви впораєтесь.