Перші години після втрати. Як і чим може допомогти психолог?

Зазвичай, психологи починають працювати з людиною у скорботі набагато пізніше, ніж у перші часи після втрати або того моменту, коли вона дізналася про страшну подію. Але таке трапляється. 

Тож, якщо ви опинилися в ситуації, коли треба надати допомогу тому, хто тільки-но втратив близьку людину, вам необхідно розуміти, як діяти тут і зараз, щоб в майбутньому убезпечити скорботного від патологічних реакцій та складного перебігу горювання.

  1. Зупиніться і подихайте.

Дайте собі час заспокоїтись, адже тільки заспокоївшись, ви можете йти допомагати іншим.

  1. Знайдіть людину, яка переживає шок.

Ви можете стикнутися з тим, що про втрату дізналася одночасно вся родина. Але ваша задача – визначити того, хто перебуває у шоковому стані, того, чий психологічний стан викликає найбільше занепокоєння.

  1. Встановіть зоровий та тілесний контакт.

Намагайтеся дивитися в очі людині, що перебуває у шоковому стані, привітайтеся. Якщо людина вам добре знайома або ви відчуваєте, що дотик буде доречний, злегка стисніть її руку, охоплюючи зверху, з тильного боку долоні.

  1. Дочекайтеся відповіді.

Називайте людині своє ім’я та запитуйте, як її звати. Не обов’язково ви отримаєте відповідь з першої або навіть п’ятої спроби. Спокійно та наполегливо продовжуйте. Якщо людина почне вам відповідати, це означатиме, що ви допомогли їй вийти з шокового стану.

  1. Розмовляйте простими реченнями.

Говоріть з людиною короткими і зрозумілими фразами. Питайте, чого б вона хотіла зараз: пити, їсти, змінити положення, вийти з приміщення. Запропонуйте їй вибір, але не змушуйте обирати поміж більш ніж двох варіантів.

  1. Відновіть картину того, що відбувалося.

Розпитуйте, що відбувалося за день до того, як людина отримала страшну звістку, за годину, за п’ять хвилин. Вам потрібен чи не похвилинний максимально детальний опис.

Загалом, допомога у перші години після втрати – це такий собі тест реальності. Всі ваші дії мають бути спрямовані на те, щоб вивести людину з шокового стану та повернути їй усвідомлення, що з нею відбувалося насправді та відбувається зараз.

Нехай ваші дії будуть правильними та виваженими, а допомога – вчасною.