Вплив втрати близької людини на сімейну систему.

Ми звикли до того, що біль втрати – це індивідуальна проблема окремої людини, індивідуальна робота скорботного у проживанні горя.

Але родина – це система, що живе за своїми законами і правилами, єдиний організм, який вочевидь не може після смерті когось одного функціонувати так само, як і до.

В середньому, на смерть одного з членів сім’ї реагує близько 5 людей з родини померлого. 

Тож, неможливо розглядати процес проживання горя конкретною людиною без урахування того, як після втрати змінилася родина та її внутрішні правила і процеси, як розподілилися ролі та навантаження на кожного з членів сім’ї тощо.

Смерть одного з членів сім’ї порушує рівновагу всієї сімейної системи, потребує її реорганізації. 

Але, щоб зрозуміти, з якими проблемами стикається родина після втрати, розберімося, які конкретно зміни у ній відбуваються, що саме порушується у її відлагодженому функціонуванні.

  • Кордони:

Члени родини стикаються з ситуацією нерозуміння, хто тепер входить до їхнього сімейного кола, як змінилася родина та її структура.

  • Комунікація:

В кожній родині вона унікальна, і всі члени родини так чи інак задіяні у цьому процесі. Тож, і тут змін не уникнути. Але комунікувати потрібно, адже це дозволяє більш адаптивно перенести смерть близької людини.

  • Сенси:

Зі смертю одного з членів родини порушуються сенси та сімейні цінності. Те, що раніше видавалося важливим, перестає таким бути. І особливо на зміни сенсу життя кожного з членів родини впливає те, кого саме вони втратили.

  • Динаміка:

Зміна сімейних правил та перерозподіл ролей також дуже залежить від того, хто з членів родини пішов. Родині, що переживає горе втрати, потрібні нові правила і нові ролі, щоб система продовжувала функціонувати.

Із втратою одного з членів, в сім’ї змінюється усе. 

Тож кожен в родині, що втратила близьку людину, стикається не тільки з власним горем, емоціями та почуттями, але й із руйнуванням внутрішніх правил та звичаїв, втратою сенсів та болісною зміною власної ролі в сім’ї та соціумі.