Діти війни

Звісно, ніхто з нас не хотів такого досвіду для власних дітей. Але, варто визнати, що всі наші українські діти зараз фактично є дітьми війни.

Хоча б тому, що на них впливають не тільки події, в яких їм довелося брати безпосередню участь, але й настрої соціуму, інформаційний простір, моральний та психологічний стан батьків та близького оточення.

Що треба розуміти про неочевидний вплив війни на дитину?

→ Дитина не заперечує травму, не вдає, що все нормально, що вона з усім впорається, адже ще не має ані можливості повністю усвідомити, що відбувається, ані навичок щодо того, що з цим робити, як це пережити.

→  Дитина, на відміну від дорослої людини, ще не має тих духовних ресурсів, на які можна покластися у складних стресових ситуаціях, але вона вірить мамі і в маму. Тож, мамі або іншому значущому дорослому, щоб не нашкодити дитині, варто подбати про себе та свій психоемоційний стан.

→ Навіть діти, що знаходяться в умовній безпеці, зчитують загальний настрій оточення, відчувають зміни у суспільстві, обмінюються досвідом з дітьми з інших регіонів, тобто в той чи інший спосіб стикаються з наслідками війни. 

→ Якщо доросла людина часом в змозі ніби примусити себе увійти в нормальний стан, займатися рутинними справами, перемикатися на щось буденне, дитині це дається набагато важче. Тож, нормально, що дитина може не мати ресурсу на звичні справи.

→ Дитина не знаходиться поза ситуацією, що наразі відбувається в нашій країні, вона бере активну участь у будуванні соціальних структур, вона здатна підтримувати та надихати дорослих, мати власну громадську позицію, допомагати ЗСУ. Тобто, дитина стає дорослішою та відповідальнішою.

→ Завдяки культурі, вихованню, соціуму та під впливом війни, воля наших дітей в загальному зараз формується дуже рано. Наші діти мають свободу волі – здатність та способи протистояти обставинам та долати негаразди через вибір власних дій.

Пам’ятайте, що діти не стоять осторонь від того, що відбувається зараз в їхніх родинах та країні, навіть якщо зовні здається, що вони в безпеці і комфортному середовищі.