Поради як пережити втрату близької людини

Втрата близької людини – важке випробування, особливо, якщо робота з проживання горя лягає на плечі дитини або підлітка.

«Ти маєш пережити це і жити далі» – звучить доволі абстрактно. Тож, я маю кілька корисних практичних порад, які допоможуть підлітку пережити тяжке горе втрати, витримати і впоратися:

● Записувати свої думки.

Не важливо, чи будуть це окремі слова, оповідання чи малюнки. В стані горювання думок, слів та образів в голові так багато, що їх потрібно час від часу вивантажувати. 

● Робити фізичні вправи.

Про тіло також треба подбати. Коли ми займаємось спортом чи просто регулярно робимо зарядку, наш мозок розуміє, що все добре, ми рухаємось, отже ми живі. 

● Плакати можна й треба.

Через сльози відбувається не тільки емоційне очищення, а й позбавлення організму від токсинів та речовин, що утворюються від розщеплення гормонів.

● Їсти здорову їжу.

Людина у скорботі потребує сил на те, щоб фізично впоратися з важкою ситуацією. Тут важливо, щоб дитина їла за графіком, а не орієнтуючись на власний апетит, адже його може й не бути. І обов’язково – корисну і різноманітну їжу.

● Багато розмовляти.

Ми не віримо, коли хтось переконує нас, ми віримо, коли говоримо самі. Ми підберемо найкращі слова, щоб наші мозок та психіка повірили в те, що відбулося, усвідомили самий факт втрати близької людини.

● Книга пам’яті та символічні дії.

Хтось пише оповідання, записує спогади, малює або робить фотоальбом, складає вірші або збирає у скриньку пам’ятні речі. А можна, приміром, посадити дерево в пам’ять про того, хто більше не поруч, щоб щось нагадувало про цю людину не тільки дитині, але й іншим.

● Просити про допомогу.

Це не про слабкість. Дитина має зрозуміти, що зараз важливо не впоратися самій, а взагалі впоратися. У проживанні горя багато роботи, тож, якщо допомога потрібна, про це треба говорити.

І наостанок, всім, хто переживає горе втрати, або знаходиться поруч зі скорботним – не квапте горе. 

Це не змагання на швидкість, тож кожен рухається крізь горе у власному темпі.