Як допомогти маленькій дитині пережити горе? «Казка про Лисеня»

Якщо дитина втратила одного з батьків або іншу близьку їй людину, вона теж горює.

Звісно, подекуди діти поводяться так, ніби нічого не сталося. Вони відволікаються від важкої теми, можуть грати, бавитися з однолітками. Але не спішіть казати: «Все добре, він все одно нічого не розуміє».

Це не так. Не варто недооцінювати дитяче горе.

Дитина не завжди усвідомлює всю глибину того, що сталося, не розуміє, що померлу людину вже не повернути. Але вона відчуває, що щось змінилося, їй страшно, її світ перевернувся.

Насправді страх від того, що життя перестало бути звичним, безпечним і зрозумілим, може вплинути на дитину вкрай негативно.

Тут і харчові розлади, порушення сну, зупинка або «відкат» в розвитку та поведінці, тіки, і страх темряви, засинання тощо.

Як допомогти маленькій дитині пережити горе?

Передусім, треба розповісти їй про її власні емоції і почуття, дати їм ім’я, показати, що це нормально.

Допомогти в цьому зможе звичний для дітей 3–7 років казковий формат. Ототожнюючи себе з головним героєм, дитина розуміє, що в житті трапляються і неприємні, страшні речі, що відчувати в такий момент сум, біль і страх – не є чимось неприйнятним.

Наша «Казка про Лисеня» – це:

✧ простий і зрозумілий текст та «близька» тема, що відгукнеться дитині, яка переживає горе втрати;

✧ формат робочого зошиту, в якому можна малювати та розфарбовувати;

✧ нескладні вправи, що допоможуть малечі краще зрозуміти себе та свої емоції;

✧ підказки на шляху проживання горя втрати, які допоможуть повернути дитину з її особистого внутрішнього світу переживань в реальний світ навколо неї.

Казка стане для дитини гарним прикладом та поштовхом, щоб жити далі, краще розуміти багатогранний світ та власні почуття.

Якщо можливо хоч чимось допомогти дитині пережити горе втрати близької людини, будь ласка, зробіть це.