Профілактика ПТСР

Зараз, коли в країні війна, кожен з нас тією чи іншою мірою стикнувся з шокуючими, страшними подіями та небезпекою. 

Ми, українці, виїжджали під невщухаючими обстрілами з міст, на які йшла навала окупантів. Ми жили й живемо під ракетними обстрілами і вже не сприймаємо затишшя як ознаку безпеки. Ми бігли з дітьми на руках за кордон з однією валізкою, не маючи подальшого плану та прихистку. Хтось опинився в окупації, а хтось на власні очі бачив таке, що неможливо забути.

В кожного своя ситуація і обставини. Кожен має свій досвід, і іноді його просто несила нести в собі далі в нормальне життя.

Негативні спогади та почуття не полишають вас вже тривалий час. Ви не можете адаптуватися, почати жити далі, відчуваєте страх та хвилювання. Всередині порожнеча, і ви ніби заклякли.

Це і є ознаки посттравматичного стресового розладу (ПТСР). Ви пережили те, що вважали для себе неможливим, чого не могли навіть уявити.

Щоб ПТСР не вплинув на все ваше подальше життя, щоб пережити важкий досвід та повноцінно жити далі, знадобиться кропітка покрокова робота з психологом або психотерапевтом. 

Але ви можете й самі допомогти собі за допомогою нашого спеціального Щоденника «Профілактика ПТСР».

Він допоможе:

✦ поговорити з самим собою на болючу тему;

✦  пояснити собі, що сталося, подивитися власній травмі в обличчя;

✦ віднайти те, що вас заспокоює, покращує ваш стан;

✦ використати власний внутрішній ресурс та потенціал для того, щоб підтримати себе на шляху до «нормального» стану.

Цей Щоденник не замінить вам професійного психолога. Але це значний крок до того, щоб пережити травматичну подію і повернутися до повноцінного життя.

Не будьте байдужими до себе!

Допоможіть собі пережити травмуючі події і залишитись собою.