Втрата близької людини

Коли ми переживаємо втрату близької людини, то відчуваємо майже фізичний біль, страх, сум, відчай, апатію, агресію. В кожного свій власний спектр емоцій.  

Нам важко спілкуватися з друзями, виходити з кімнати, робити прості побутові речі, адже після втрати рідної людини все ніби втратило сенс. Важко навіть думати, бо всі думки повертають нас до того, кого ми втратили, та завдають ще більшого болю.

А інколи ми намагаємося приховати свій біль, щоб не ранити близьких, які також важко переживають втрату. Нам здається, якщо вдати, що нічого не відбулося, то все ніби йтиме як раніше.

В цей важкий період нам важко впоратися зі своїм настроєм, контролювати власні вчинки, нас можуть не розуміти оточуючі. Але в горя немає правил. Ти маєш право на власні емоції, на те, що відчуваєш.

Звідусіль ми чуємо «Тримайся», але не розуміємо, за що триматися, щоб витримати.

20 березня ми з командою психологів запускаємо Програму підтримки підлітків, що переживають втрату близької людини. Можливо, це те, що потрібно тобі зараз. 

Це не лише група підтримки, це ще й наукове дослідження. Твій зворотній зв’язок, твоя історія та твої малюнки допоможуть нам створити програми саме для українських дітей з урахування унікального досвіду війни.

Як це відбуватиметься?

→ онлайн або офлайн формат в центрах психологічної підтримки в Україні;

→ загалом 10 зустрічей раз на тиждень;

→ міні-групи 6–8 осіб;

→ вік учасників – від 10 до 18 років.

Важливо не залишатися сам на сам зі своїм горем. В групі підтримки ти зможеш відчути, що ти не один, розповісти власну історію, поділитися своїм болем, отримати підтримку від тих, хто переживає те саме, що й ти.

Дай собі шанс пережити тяжку втрату і йти далі. Просто спробуй.