Як пережити день, якщо ти сумуєш

Коли ви перебуваєте в стані гарячого, день здається вічністю. Всі довкола кажуть «треба жити далі», а смак життя втрачено. Іноді немає сил пережити навіть наступну годину, а іноді є сили, але немає бажання. У голові думки з «ми всі помремо», а отже можна лягти у куточок і підлогу до смерті.

Втрата приносить глибокий біль. Немає швидких і легких порад,
як впоратися із горем. Але це ваше життя, з тими придбаннями та втратами, які є лише у вас. Ви – особистість! І ваше життя – це подорож, яку ви можете пройти лише самотужки. Є рідні та друзі, але у них своя подорож, просто ваші дороги іноді переплітаються. Ніхто не може пройти вашим шляхом,
отже, ніхто не може відчути те, що відчуваєте ви.

Але це не означає, що вас не розуміють. Кожен із нас рано чи пізно стикається у своєму житті зі втратою. Тільки це різні втрати. Втрата після 5 років шлюбу та після 55 років шлюбу переживаються по-різному. Втрата батьків і втрата дітей – це різне горе, хоч і називається, одним словом,
“горе”.

Прийміть, будь ласка, те, що реакції у всіх людей є різними. Немає правильного та неправильного переживання горя. Це індивідуальний процес. Однак ми можемо вибрати кілька рекомендацій, які будуть корисні кожному.

  1. Залишайтеся на зв’язку з людьми.
    Дуже часто у людини біль такий, що він іде у свою черепашку.
    Тимчасова усамітнення перетворюється на тотальну самотність. Якщо вам важко спілкуватися з близькими, зверніться до групи підтримки скорботних.
  2. Дозвольте собі сумувати.
    Емоції горя потрапляють до категорії «негативних» емоцій (у звичайних життєвих ситуаціях). Я на своїх курсах навчаю психологів «гнів, агресія, стан жертви – це не про особистість,
    це про горе». Що це означає? Це означає, що прояв даних емоцій не характеризує вас як хорошу чи погану людину.
  3. З любов’ю ослабте хватку минулого
    Ми часто тримаємося за свій біль, як за реальну людину. Близького більше немає поряд із нами, і це правда. Але правда і в тому, що наші близькі живуть у нашому серці.
    Вони вже своєю присутністю в минулому змінили нас, а значить частина коханої людини буде зі мною у сьогоденні та майбутньому.

Відпустіть минуле, живіть тепер. Навіть якщо тут і зараз боляче та страшно – це ваше життя і ніхто не зможе пройти цей шлях, крім вас.

Бережіть себе та своїх близьких.
Лариса Рибик.
29 листопада 2021