Чи потрібний психолог при переживанні горя?

Смерть може прийти мирним шляхом, так би мовити вчасно. Тоді ми маємо можливість попрощатися. Ми погоджуємося з тим, що людина прожила життя. Ми відчуваємо гіркоту втрати та подяку за те, що він у нас був.

А іноді смерть приходить у наше життя зненацька – катастрофи, насильство, нещасний випадок. І ми не маємо можливості морально підготуватися. А до війни ми вже точне не були готові.

Незважаючи на обставини, смерть близької людини викликає страждання, які можуть призвести до проблем як фізичних, так і психологічних.

Чи може людина впоратися із цими стражданнями самостійно – може. Але є два нюанси: перший – скільки часу потрібно, щоб упоратися; другий – існує таке поняття, як ускладнене горе (депресія, психосоматика і т.д), або його ще називають патологічне горе, яке сама людина не може діагностувати.

Україна, внаслідок російської агресії, зіткнулася з безпрецедентною кількістю втрат та горя.  Кожна родина в Україні втратила мир та безпеку; сотні тисяч людей втратили друзів та знайомих; тисячі втратили дім; десятки тисяч втратили близьких.

Цей вид втрат відноситься до складного горя. Тобто раптова та жахлива (пов’язана зі стражданнями) втрата призводить до довготривалого розладу горя, що характеризується когнітивними порушеннями, психосоматичними розладами, проявами агресії та суіцидальними тенденціями. Люди, які переживають горе. потребують психологічної допомоги.

Втрати української армії (убитими та пораненими) близько 100 тисяч військовослужбовців за даними Єврокомісії. https://www.bbc.com/ukrainian/news-63805475

Близько 3,4 тис. українських військових наразі перебувають у полоні, ще 15 тис. вважаються зниклими безвісти https://www.dw.com/uk/pid-cas-vijni-znikli-bezvisti-15-tisac-ukrainciv/a-64248895

Кількість убитих і закатованих мирних жителів стане відома після звільнення всіх окупованих територій. З попередніх досліджень відомо, що страждає перше коло сім’ї, що в середньому 5 осіб – дружини, діти, батьки http://surl.li/fcqot

Уявіть тепер, яку кількість українців переживають ускладнене горе, травматичне горе, зненацьке…

Ми не звикли ходити до психолога. Ми вважаємо, що справляємося.

Є люди, які переживають самостійно. І вони дійсно справляються. Але є ти, хто не може витримати цей біль.

Не залишайтесь один на один зі своїє втратою і зі своїм горем

Ви можете звернутися до психолога, який допоможе відреагувати важкі емоції, прийняти факт втрати, знайти сили жити далі та знову радіти життю.