Життя після року

Рік після смерті близького — як своєрідний рубіж. Стільки скільки міститься у цьому періоді вистачило б на маленьке життя. Хоча з іншого боку, часто цей час частково стерто з нашої пам’яті. Буває, людина каже: “Я погано пам’ятаю перший рік”. І це не образне вираження. Справді, наш організм так мудро влаштований, що захищає нас, і, навіть, не завжди зрозумілими для нас способами. Перші три місяці людина перебуває в гострому стресовому іноді, навіть поплутаному стані. Цей період наповнений ритуалами, співчуттями та болем. Надалі сили йдуть на пристосування до зміни побуту та соціальних ролей. На цей час приходиться вирішення питання з речами померлого та більшість бюрократичних процедур. Рідні та знайомі вже починають втомлюватися від підтримуючої позиції та повертаються до звичайного ритму життя. Друге півріччя після смерті близького сповнене більш розміреними, але не менш напруженими процесами, такими як оформлення спадщини, закінчення слідства та встановлення пам’ятника.

І ось позаду перша річниця.А ЩО ДАЛІ?Скорботний цілий рік жив думками про кохану людину, був зайнятий вирішенням проблем, пов’язаних зі смертю близького, брав увагу і співчуття рідних. Перші роковини, де якими сприймаються, як ривок перед фінішною прямою!І ось він фініш! Близькі люди та просто знайомі розійшлися. Столи прибрані. А приз де!?

І знову навалюється відчуття порожнечі та вакууму. І дзвінка тиша… Що ж людина у скорботі чекає після роковин: якогось полегшення, що життя налагодиться, чекає на якесь диво… А ДИВО НЕ ВІДБУВАЄТЬСЯ. БЛИЗЬКА ЛЮДИНА ЯК І РАНІШЕ МЕРТВА…

Що відбувається насправді: оточуючі повертаються до звичайного життя, вважаючи, що належний для скорботи термін пройшов, але у горя немає точного терміну і ще болить, старі зв’язки з людьми часом зруйновані, а нових поки що немає, справи, пов’язані з померлим близьким, завершені і звільняється час, який ми не знаємо ще, чим заповнити…

Ви спитаєте з усіма так? Ні. Не дивлячись на те, що влаштовані люди однаково, всі ми різні. В нас різні реакції, різна сила емоцій, різний спосіб життя. Усе це має значення. ЯК Ж ТЕПЕР ЖИТИ?

А тепер уявіть пожежу. Великий вогонь поглинає все довкола. Полум’я лиже дерева, будинки, обпалює твою шкіру і не дає дихати. Але час іде і багаття згасає. Знищивши все, що було раніше.І ось ти підіймаєшся з землі, весь у сажі …. Навколо тільки попіл …. Думаєш це кінець? Ні.Мине ще трохи часу і з’являться нові паростки. Маленькі, зелені та беззахисні… Рік – це як згарище. Тепер тільки від вас залежить, що буде далі. Може добре, може ні, але точно ПО-ІНШОМУ!