Панічні атаки: що це та як впоратись

Багато хто з українців знайомий з панічними атаками. Це напади страху в поєднанні із вкрай неприємними фізичними симптомами. Незважаючи на те, що панічна атака не становить загрози життю, вона здатна значно погіршити його якість. Окрім того, що людина почуває себе погано в момент атаки, вона починає боятись наступного нападу.

Панічна атака: симптоми та прояви

Кожна людина переживає панічну атака по-своєму, тому описи цього стану дуже різні. Спільними рисами зазвичай є сильний страх без видимої причини (практично жах), дезорієнтація у просторі, запаморочення, сильне відчуття небезпеки, бажання кудись втекти або сховатись.

Фізичні прояви:

  • головний біль;
  • слабкість;
  • проблеми з координацією рухів;
  • задишка;
  • біль у грудях;
  • прискорене серцебиття;
  • нудота;
  • тремор кінцівок;
  • оніміння пальців;
  • озноб;
  • пітливість;
  • спазми у животі;
  • почервоніння обличчя, відчуття жару;
  • сухість у роті;
  • дзвін у вухах.

Ці симптоми можуть комбінуватись у різних варіаціях. Людина відчуває, що втрачає контроль над своїм тілом, боїться впасти, не може зробити глибокий вдих.

Подібні прояви можуть бути ознакою деяких захворювань. Варто звернутись в медичну установу та проконсультуватись із лікарем, щоб виключити можливість хвороби. Коли буде встановлено, що проблема саме в панічних атаках, потрібно звернутись до психотерапевта і одночасно почати самостійну роботу з цим станом.

Як впоратись із панічними атаками

Неможливо передбачити, коли станеться наступний напад. Однак можна підготуватись до приходу панічної атаки та зробити все, щоб вона пройшла якомога м’якше. Існує багато технік і методів, щоправда кожній людині доведеться підібрати ті, які будуть ефективні саме для неї.

Важливо зрозуміти, що більшість вправ працюють тільки в тому разі, якщо людина звикла виконувати їх у спокійній, безпечній атмосфері. Якщо почати тренуватись під час панічної атаки, дуже мало шансів, що техніка допоможе. Саме тому дехто каже, що дихальні вправи не ефективні.

Як запобігти панічним атакам та зменшити їх інтенсивність:

  1. Підібрати комплекс дихальних вправ і регулярно тренуватись. Мета цих технік полягає в тому, щоб людина навчилась контролювати своє дихання. При панічних атаках часто трапляється гіпервентиляція легенів, тому необхідно уміти повертати собі нормальний ритм дихання.
  2. Тренувати м’язову релаксацію. Особливо ефективною є техніка поступового розслаблення мязів.
  3. Слідкувати за тим, щоб у щоденній рутині була присутня фізична активність. Прогулянки, помірні фізичні навантаження, танці – все це допомагає знизити загальний рівень стресу та врегулювати роботу нервової системи.
  4. Розробити індивідуальний збалансований раціон харчування та дотримуватись його. Іноді напади паніки можуть свідчити про нестачу певних вітамінів та мінералів.
  5. Звести до мінімуму вживання цукру, кофеїну, нікотину та алкоголю. Ці речовини провокують напади паніки.

Ні в якому разі не можна іти за своїм страхом та обмежувати, урізати своє життя. Люди, яких паніка застала в магазині, можуть почати уникати цього приміщення. Вони ходять в інший магазин. Після нових нападів вони взагалі відмовляються ходити за покупками і обирають доставку. Поступово вони опиняються зачиненими у квартирі і бояться вийти хоч куди-небудь.

Екстрені методи під час панічної  атаки:

  1. Прийняти ситуацію, не боротись із панікою, перечекати, поки вона сама пройде (це дуже важко, але діє).
  2. Продовжувати робити те, що робили до нападу.
  3. Почати записувати всі свої відчуття та думки (запобігти дисоціації, повернутись в реальність).
  4. Зосередити увагу на обстановці, спробувати знайти 3-5 предметів одного кольору.
  5. Виконати вправу для сповільнення дихання та розслаблення м’язів.

Звертаючись до спеціаліста, варто обрати саме того, який має досвід у роботі з панічними атаками. Практичний психолог Кристина Петриченко допоможе вам розібратись у причинах їх виникнення, а також зможе підібрати ефективні методики подолання. Зв’яжіться з нею через форму на нашому сайті.